Over Iris Hond

Iris Hond is een Nederlandse pianiste, componiste en theatermaker. In 2013 studeerde zij summa cum laude af aan het het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (richting Klassiek Piano). Al op jonge leeftijd won ze internationale prijzen en volgde ze prestigieuze masterclasses.

Iris werd tijdens haar studie bekend als de huispianiste in het Televisieprogramma De Tiende van Tijl. In 2009 opende zij voor 30.000 toeschouwers met een stuk van Franz Liszt twee concerten van Diana Ross in het GelreDome in Arnhem.

In 2013 tekende Iris een platencontract bij het befaamde label Decca en bracht ze het album ‘Iris’ uit. Hierop speelde ze stukken van onder meer Chopin, Rachmaninov en Janácek. Op haar twee volgende albums (Dear World in 2016 en Home in 2020) speelt ze eigen composities. In dit latere werk is de invloed van de Italiaanse componist Ludovico Einaudi, bekend van onder meer zijn muziek voor de film Intouchables, duidelijk te horen.

Naast haar optredens in concertzalen zoals Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam en vele andere toonaangevende concertzalen speelt Iris geregeld op plekken waar normaal geen klassieke muziek komt, zoals gevangenissen en opvangcentra voor daklozen en vluchtelingen. De verhalen die ze daar hoort zet ze om in Muzikale Brieven, een manier om een boodschap te vertellen in muziek. Hiermee probeert ze begrip te kweken voor mensen die om wat voor reden dan ook geen aansluiting kunnen vinden bij de maatschappij. Iris schrijft deze Muzikale Brieven als onderdeel van haar oeuvre.

In september 2021 gaf Iris Hond als enige artiest in de geschiedenis tien achtereenvolgende concerten in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Samen met strijkorkest Kamerata Zuid speelde zij hier het werk van de Italiaanse componist Ludovico Einaudi, gecombineerd met haar eigen composities.

Momenteel werkt Iris aan een nieuw album.